Smalhans

Jeg har skrevet litt om Smalhans tidligere, men ikke nok. Endelig fikk jeg tatt med meg kamera dit også, så her kommer dokumentasjon av en krøsusmeny og en slags anmeldelse. Maten var gratis fordi jeg var gjestekokk der for litt siden, men vi fikk samme meny som de andre der. Det eneste er at siden vi spiste gratis ble vi ikke slått inn i systemet og fikk maten i litt tilfeldig rekkefølge, men det er sånnt som virkelig ikke gjør noen ting med så hyggelige servitører som smiler og forklarer. Jeg kommer til å presentere maten i den rekkefølgen det egentlig skulle vært. Menyen er et resultat av et samarbeid med Bondens marked og heter Norsk uke.

1Først var det fire typer spekemat fra Heidal med hjemmelaget flatbrød og rømme fra Eiker. En veldig bra start på et bra måltid.

2Vi drakk Smaalhaand, Smalhans egen øl brygget av Haandbryggeriet, til spekematen. Til resten av rettene utenom desserten drakk vi ukas rødvin, en østerrisk naturlig vin fra Meinklang. Namnamnam!

6Så var det speket hval og fenikkel med masse godt til. Dette hadde jeg gledet meg stort til siden jeg ikke har fått spist hval i år. Og gjett om det innfridde!

5

Til hvalen var det Korsvold-gulrøtter med ristede gresskarkjerner, en god majones og noe godt og grønt. Haha. Jeg husker ikke helt men det var utrolig godt.

3Så var det ravioli med grønnskjell i en helt nydelig fiskekraftsuppe med gressløk og laks. Hadde lyst å slikke restene fra bolla.

4«Hovedretten» var to typer lam med forskjellig løk, syltet, josperstekt og løkringer. Til lammet var det en potetkompott (som jeg må gjenskape) med bondebønner fra Korsvold. Altså, lammeconfiten <3

7

Norske oster! Blåmuggen var hvertfall Kraftkar fra Tingvoll, så jeg regner med resten var derfra også. Servert med hjemmelaget knekkebrød og solbærsyltetøy.

8Helt til slutt en overdådig bringebæravslutning på et perfekt måltid – fra venstre: brunost brulé med bringebær, churros med bringebærsyltetøy og bringebærsorbet med mynte. Med et glass musserende til. Hvorfor får ikke norske bringebær like mye oppmerksomhet som jordbær? Det er jo så godt!

Vi kunne begge konkludere med at dette var et perfekt måltid, og man får så utrolig mye. Vi gikk derfra stappmette og klappet oss på magen, selv om vi hadde spist små retter i flere timer.

På Smalhans er det litt forskjellig servering gjennom dagen. Mellom 11-16 serverer de enklere lunsjretter som du bestiller selv i baren. Så mellom 16-18 er det dagens husmannskost som de annonserer hva er i begynnelsen av uka. Du har med andre ord ikke noe valg her, men du får skikkelig husmannskost på deling på bordet til en litt billigere penge. Her er det meningen at man skulle kunne ta med hele familien og spise rett etter jobb. Utover kvelden er det to bordsettinger, før og etter 20:30. Det er lurt å booke bord på forhånd om du vil spise kveldsmenyen, men til lunsj og husmann peier det å være noe ledig.

Det jeg liker så godt med Smalhans er at menyen skifter konstant etter årstidene, og du får alltid noe nytt der. De bruker mye norske råvarer, og det blir jeg selvfølgelig veldig glad for.  De har kun naturlig vin (les mer om det her) og masse utvalg av godt øl som passer til maten. Servitørene er utrolig kule, smiler og prater med deg og ordner opp. Vi fikk gjennom måltidet byttet ut vannkarafler som ikke var tomme en gang med nye kalde. DET er luksus, det.

Det er ingen tvil om at Smalhans har fantastisk mat og bra service, men også miljøet er veldig bra. Det er ganske trangt mellom bordene og det blir mye støy, men dette synes jeg har blitt bedre. Kanskje er det på grunn av Marit Morells lyddempende malerier? Lokalene er fine, med møbler fra min favorittmøbeldesigner/snekker Morten Engebretsen (som har laget det lille frokostbordet mitt!) og de har ekte håndklær på doene. Detaljer som konstant kaldt vann og ekte håndklær utgjør faktisk den store forskjellen mellom steder som ellers er ganske like i matveien. Ikke at du finner noen som har lik måte å servere mat på enn Smalhans her i Oslo, men for eksmepel noen av rettene og filosofien på Tranen er ganske like, men de kommer ikke i nærheten av totalinntrykket.

God mat, god service, font sted og perfekt beliggenhet! Prisen for åtteretters krøsusmeny er ikke noe jeg vanligvis har råd til på en vanlig onsdag, men dette måltidet hadde jeg jobbet for. En smalhansmeny derimot er mer overkommelig. Da får du et utvalg av krøsusmenyen og blir fremdeles god og mett.

Book bord på hjemmesiden og følg @smalhans, @hipstakokken og @kokkekarla på instagram for oppdateringer fra kjøkkenet og ukemenyer hver mandag.

Nå drar jeg på øyafestivalen for å teste maten for dere. Følg med på @chikujenta og #matbloggenpåøya på instagram for oppdateringer!

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.