Matplanlegging og kveite

Processed with VSCOcam with f2 presetDenne uka har jeg spist så sykt god og bra mat og jeg føler virkelig at jeg har kommet inn i det nye kostholdet nå. I begynnelsen skjønte jeg ikke hva jeg skulle spise til frokost, og spiste mye glutenfrie knekkebrød og havregrøt. Men det metter ikke så bra og er veldig kaloririkt, så nå spiser jeg nesten ikke korn lenger. Nå spiser jeg en god blanding av paleo, tradisjonskost og lavkarbo, men følger ingen av delene slavisk på noen måte. Det jeg derimot har gjort er å begynne med matplanlegging, og fulgt planen slavisk. Har gjort det for et par dager av gangen før, men å planlegge for en hel uke er virkelig det beste jeg noen gang har gjort. Skriver planen på søndag og handler inn det meste på mandag. Da trenger jeg bare å handle inn småting i løpet av uka. Denne ukas middagsmatplan har vært:

-Kjøttfri mandag: squashpasta med mangosaus
-Tirsdag: indisk laks i koriandersaus, blomkålris, mango og papadums
-Onsdag: quinoasalat med søtpotet og grønnkål, kveite og hollandaise
-Torsdag: Koke kjøttkraft og spise kraft og grønnsaker
-Fredag: Toscansk grønnkål- og bønnegryte med torskefilet
-Lørdag: Koreansk hos Maja&Lars
-Søndag: Rester fra fredag med kjøtt fra kraftkokingen

Til frokost har jeg spist mye middagsrester, egg, stekte grønnsaker og biff! Til lunsj spiser jeg også middagsrester, suppe eller steker grønnsaker eller lager blomkålris. Noen dager trenger man dessert og da har jeg spist bananis eller fryste druer hvis jeg ikke har spist frukt tidligere på dagen. Eller sukkerfrie og veganske sjokoladetrøfler. Har også eksperimentert litt med forskjellig type brownies uten mel. Har testet både avokado, svarte bønner og søtpotet. Skal legge ut oppskrifter fortløpende, men nå for tiden skjer det så mye spennende at bloggen har blitt litt nedprioritert. Så til ukas aller beste oppskrift:

Quinoasalat og kveite til 2:
-2 kveitefileter på ca 200 g
-2 dl quinoa (så har du lunsjrester)
-4 dl vann
-1 stor søtpotet
-3 stilker grønnkål
-2 ss sitronolivenolje
-litt salt og pepper

Paleohollandaise:
-1 eggeplomme
-ca 1-2 dl ghee/klarnet smør (eller vanlig smør om du vil da)
-saften av 1/2 sitron
-litt salt
-1 ts kaldt vann
-tålmodighet!

-Start med å skrelle og dele søtpotet i små biter. Bak i ovnen på 200 grader med litt olivenolje, salt og pepper i ca 20-30 minutter.

-Vask grønnkålen grundig og plukk bladene av stilken. Ha dem i en bolle og hell over sitronolivenolje, salt og pepper og kna dem skikkelig godt. Jeg tuller ikke, du skal virkelig massere grønnkålen. Da blir den ekstra god og mye mykere! Grønnkålbladene damper du i to minutter før du skal spise.

-Skyll quinoaen godt i kaldt vann, eller enda bedre, la de ligge i vann i 3-4 timer for å aktivere det. Da blir de ekstra næringsrike. Skyll uansett godt, for ellers risikerer du å få med bittersmaken. Kok quinoa i dobbelt så mye vann uten lokk i 15 minutter. Rør av og til.

-Når søtpotetene begynner å bli ferdige kan du begynne på fisken. Bruk gjerne grillpanne hvis du har det. Smør fisken inn med en god olivenolje eller ghee, salt og pepper. Stek i 2-3 minutter på hver side før du har den over i en ildfast form og inn i ovnen i 5 minutter.

-Mens fisken hviler lager du sausen. Det er viktig å bruke en ordentlig tykkbunnet gryte. Da jeg prøvde med min minigryte med tynn bunn skar det seg. Varm opp gryta på aller laveste temperatur. Ha oppi en eggeplomme og rør godt rundt med en flatvisp. Spe på med litt ghee av gangen. Rør godt ut mellom hver gang du sper med mer. Om sausen ser ut til å skille seg har du i en ts kaldt vann. Når du har nok saus (man trenger ikke så mye som man tror!) har du i sitronsaften og smaker til med salt.

-Bland quinoaen, søtpotet og grønnkål. Legg over fisken som har fått hvilt seg litt og server med sausen.

3 Kommentarer

  1. Pingback: Om å klarne smør | Matbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.